1 April - Munk-cermoni och vi når Inle Lake

Frukosten serverades 06.20, och efter detta var det dags att snöra på sig dojjorna igen och börja vandra. Vår guide fick reda på att det skulle vara en ceremoni i en by i närheten för alla pojkar som skulle bli munkar, och han ändrade dagens rutt så att vi skulle kunna gå dit och få se detta. Denna ceremonin är nåt riktigt stort, hela byn är med och hjälper till för att fira, pojkarna bär fina kläder och är som kungar för en dag. I en byggnad satt vi ner och dom serverade mängder med mat, så fort man tog av nåt ifrån en skål så kom dom och fyllde på med mera mat, skönt att man ibland har en spärr på hur mycket man man borde äta, annars hade jag kunnat sitta där resten av dagen och bara äta tills all mat dom hade var slut, haha Den här festen håller på i flera dagar, så vi fick tyvärr inte uppleva något av själva ceremonin eller så, men var ändå en upplevelse att se de uppklädda pojkarna och hur en hel by är samlade och äter tillammans och firar.

Vi vandrade i några timmar till och stannade till vid en flod där dom tvättade sina bufflar efter dagens jobb. Vi softade där en lång stund och några av oss hoppade i floden och hjälpte till att tvätta bufflarna. Solen gick ner och när vi närmades oss byn där vi skulle sova för natten så började befolkningen ta sig hemåt efter dagens arbete och det var en lite härlig känsla att vandra med dom hela vägen till byn, och låtsas för en sekund att man var en av dom. Dom kunde inte prata nån engelska, så man kunde inte fråga dom något, men känslan var speciell ändå, dom var så glada och pratade och skrattade ihop.

 

Sist dagen på vår tripp var det bara några timmars vandring på morgonen innan vi nådde Inle Lake, där vi hoppade i en båt som tog oss till själv byn där vi skulle stanna. Vår tanke var att bara stanna en natt innan vi ville vidare. Men vår guide berättade att han skulle på sin bästa väns bröllop om några dagar, och bjöd in oss och ville verkligen att vi skulle följa med honom dit. Och vi alla ville väldigt gärna vara med och uppleva ett bröllop här, så vi ändrade planerna och stannade några fler dagar där. Jag fick någon konstig släng av magsjukan som vägrade gå över, men jag försökte överleva ändå.

 

 
Lite suddiga bilder, men här använder fiskarna fötterna för att paddla så dom har två händer att kunna dra upp fiske-nätet med, imponerande, eller hur!?
 

1 April - Vandrar på tågrälsen och dricker mängder med te

Insåg att när jag började berätta om vandringen så vatt det inte några detaljer alls om själva naturen vi vandrade i eller vad vi såg, utan bara olika tankar och känslor. Och känns som att ofta när jag upplever saker så glömmer jag kanske bort detaljer om vad jag gjorde eller såg, men kommer oftast ihåg känslan jag hade när jag var där eller saker jag tänkte på. Men några saker jag minns att jag gillade extra mycket från första dagen var att vi under en lång tid vandrade på en tågräls där allting var så otroligt grönt runt omkring, och av nån anledning gillade jag verkligen känslan av att gå där på rälsen. Vi stannade sen i en by precis bredvid tågrälsen för tea-time, vilket kändes som att vi hade fyrtioåtta gånger i kvarten under denna vandringen, som jag skrev häromdagen så dricker man te hela tiden här, så så fort vi stannade nånstansen så bjöds det på te. På detta stället så var det massa barn som sprang omkring och en liten supersöt unge som vår guide lyfte upp och höll i, och jag frågade om jag fick hålla henne. Ungen var så otrolig glad och skrattade och det va kärlek vid första ögonkastet! Jag härjade en stund med henne och när jag sen skulle lämna tillbaka henne till sin mamma så ville hon absolut inte lämna mig utan började skrika direkt, och när jag tog tillbaka henne så blev hon tyst och glad igen. Ville bara kidnappa henne, eller ännu hellre stanna i denna byn för alltid och lära henne alla balla grejor här i livet.

 

En imponerande, men lite korkad grej här är att varje stam i de olika byarna har sitt eget språk, så vår guide pratade typ fyra olika burmesiska språk för att kunna kommunicera i de olika byarna vi besökte. Imponerande att han kunde prata olika språk, men känns lite onödigt och dumt att dom pratar olika språk, blir ju lite knepigt att kommunicera om dom skulle bestämma sig för att ta sig utanför byn. Men fattade inte om alla pratar huvudspråket burmesiska, och att det sen också är som olika dialekter i byarna, så att alla faktiskt kan snacka med varandra så länge dom snackar huvudspråket.

 

Vi fortsatte vandra och traskade runt bland massa olika odlingar och stannade till och pratade med en man som för tillfället vattnade sin vitkål, han gav oss några kålhuvuden och bjöd in oss till sitt hus för lite te. Hans hus var byggt precis bredvid odlingarna och bestod av ett rum utan några möbler alls där vi satt ner på golvet för att dricka te, i det andra rummet låg det en madrass på golvet, som var deras sovrum, och i en vrå var köket som två spisplattor där dom tände en liten brasa under för att kunna använda. Jag älskar hur enkelt är här, och hade så gärna velat testa på att leva såhär ett tag. Att jobba på fälten hela dagen och bo sådär enkelt och inte behöva tänka på de stressade världen utanför. Att efter dagens arbete gå till floden för att duscha av mig och sen tillaga mat tillsammans med grannarna och äta tillsammans och njuta av kvällen. Och jag vet att för mig låter detta som ett himmelrike att få testa på det, men jag tror inte det är så härligt o verkligheten, för dom har ju inget annat val än detta, vet ju inget annat liv. Och även om dom tror att dom inte är lyckliga med att leva såhär fattigt, så tror jag att dom är tusen gånger lyckligare än alla folk som har massa pengar och fina hus och ett bra jobb. Det är så lärorikt att se allt detta jag upplever och får se på denna resan, det är en sak att veta om att folk är fattiga och lever annorlunda än oss, men det är en helt annan sak när man verkligen ser det och får uppleva det på nära håll, man får en helt annan synvinkel och förståelse.

 

här spenderade jag en hel del tid och gosade med grisarna  <3
 
Här har vi våran dusch
 

30 Mars - Startar Vandringen mot Inle Lake

Har kommit in i en såndär fas igen då jag tappat all inspiration till att skriva, och inte ens tycker att det är kul, känns bara som ett måste. Det är såklart inte ett måste men jag vill gärna skriva om allt jag gör för att lättare komma ihåg allt efteråt. Har bestämt mig för att ta en paus i skrivandet när jag anländer till Nya Zeeland, kommer ju inte va detsamma där, kommer ju ha ett halvt vanligt liv med o jobba o sådär. Känns konstigt att tänka tanken att jag kommer bo på ett och samma ställe en lång tid och inte flänga runt och se och uppleva nya saker varje dag. Men förhoppningsvis får jag ett aphärligt jobb så jag älskar att leva normalt för ett tag, och att bo mitt bland supervacker natur kommer nog aldrig bli tråkigt! Längtar verkligen till att åka dit!

 

Men nu ska jag försöka skriva ner några väl valda ord om vandringen vi gjorde under tre dagar för att ta oss från Kalas till Inle Lake. Vi satte igång och vandra vid 9-tiden, och det var redan riktig hett ute, så man insåg snabbt att det skulle bli tre riktigt svettiga dagar. Vår guide hette Kuaw Lin (som man uttalade som Joline) och var en otroligt härlig och energifylld kille. Hans engelska var riktigt bra så det var intressant att prata med honom och fråga om allt som händer i Myanmar, och få svar på många frågor jag hade. Om oroligheterna i norra landet, och om hur regeringen och befolkningen i öster är osams om huruvida dom borde odla Opium eller inte. Och klassiska frågor så som om det är acceptabelt att va gay, hur det är att studera här, hur religionen påverkar landet och hur saker och ting har förändrats sen dom öppnade upp för turism. Det är intressant att fråga sånna här saker till nån som är i samma åldern som en själv och har en ny och annorlunda syn på livet. När jag gör sånna här vandringar eller nåt annat turistigt där man har nån slags guide från landet så är det inte bara själva upplevelsen som är viktig för mig, jag vill alltid prata mycket med guiden och passa på att få reda på saker om landet och sådär, öppna en diskussion och jämföra och berätta hur saker och ting fungerar i Sverige, för att dom också ska få höra om hur annorlunda eller lika saker och ting är.

 

Själva vandringen var vacker men annorlunda mot vad jag hade väntat mig, eller inte annorlunda, mer att allt var så torrt och livlöst, vilket var väldigt synd, men samtidigt så var allt så vackert och utsikterna var såklart fantastiska. Men höjdpunkterna var att få komma till små byar och se på nära håll hur folk lever. Det är verkligen som att resa tillbaka i tiden, då det inte finns el och vatten, och inga bilar. Dom transporterar allt med ko och vagn. I vissa byar fanns det någon enstaka bil och kanske en traktor. Och hela familjen hjälps åt att få hushållet att fungera och jobbar på fälten hela dagarna för att ta hand om odlingarna. Första natten stannade vi i ett homestay i en av dessa små byar, och där hade dom massa med grisar, och en liten underbart söt kulting. Och som dom flesta vet så älskar jag ju grisar, så jag gick dit och försöka klappa dom. Och för första gången så var inte grisarna rädda och ryggade undan, utan jag kunde klappa dom, och den lilla kultingen kunde jag ta upp och hålla i famnen. Detta är första gången i mitt liv som jag håller i en gris, och denna känslan är typ obeskrivlig för mig, jag var så lycklig och ville aldrig släppa ner honom! En annan gris som var svart/vit blev superlycklig när jag kom dit och klappade honom och njöt verkligen av det, och när jag senare skulle gå därifrån så försökte han hoppa över staketet för att följa med mig, han ville verkligen inte att jag skulle lämna honom och sluta klappa honom. Sånna här ögonblick gör att jag verkligen inser hur mycket jag älskar lantlivet och att jag antagligen nån gång i framtiden kommer bosätta mig på landet och ha mig några egna djur att ta hand om, och att odla potatis och morötter osv. Denna resan har verkligen fått mig att inse hur mycket jag älskar naturen och vilket lugn det ger mig inombords att spendera tid där, eller i små byar ute i ingenstans. Sen är det ju skillnad på städer här i Asien och hemma, eller nåt annat lite fräschare land, så det är ju inte rättvist att säga att jag hatar storstäder helt och hållet, men alla städer här är inget vidare. Men har mer och mer börjat inse att jag nog är en lantis innerst inne ändå.

 
 
 
Kvinnorna plockar te-löv
så mycket kärlek och glädje i denna bild, är obeskrivligt tacksam för att jag stötte på dessa två fantastiska människor! <3
Detta var helt klart en av mina favoritplatser att traska på under hela vandringen
Kärlek vid första ögonkastet!